trap met stapelblokken

Keramische tegels zijn de tuintrend op het gebied van sierbestrating

De laatste jaren zijn keramische tegels een nieuwe trend aan het worden als sierbestrating in de tuin. Waar deze voorheen uitsluitend binnenshuis werden toegepast, doen ze nu ook hun intrede in veel tuinen. Om de tegels ook toepasbaar te maken voor gebruik buitenshuis, worden de tegels iets dikker dan voor binnen uitgevoerd. Het verlengen van de woonkamer naar buiten, kan plaatsvinden door het terras met dezelfde tegels uit te voeren als de vloer in huis. Doe vervolgens uw schuifpui of tuindeuren open en het buitenleven komt u tegemoet.

Keramische tegels zijn de ultieme sierbestrating

Het voordeel van ‘gebakken’ tegels is dat ze bijzonder hard zijn. Het materiaal is vrijwel krasvast. Verder behouden keramische tegels altijd hun kleur. Doordat keramische tegels geen water opnemen, zijn de tegels geheel vorstbestendig. Het leggen van de tegels moet zeer secuur gebeuren, maar door hun geringe dikte zijn ze vrij gemakkelijk te verwerken, zeker in vergelijking met zware betonnen tegels. Om dezelfde reden is het wel van groot belang dat de ondergrond perfect is voorbereid. PVS Hoveniers is een specialist op het gebied van keramische tegels. Onze stratemaker heeft hierin zeer veel ervaring zodat u lang van uw sierbestrating kunt genieten.

Keramische tegels en hun herkomst

Keramische tegels komen oorspronkelijk uit Italië. Keramische tegels zijn ‘gebakken’ en hebben daardoor een keihard oppervlak. Keramische tegels zijn nog niet zo lang op de Nederlandse markt. De keramische tuintegel is ontwikkeld in de periode dat er maar weinig binnentegels werden verkocht. Fabrikanten gingen op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden op andere markten: buitentegels voor in de tuin. De keramische tuintegel is een stuk dikker dan de keramische binnentegel en kent in sommige gevallen een iets andere afwerking. Deze bewerking maakt de buitentegel stroever (lees: veiliger). Tevens wordt deze tegel langer en heter gebakken met een meerprijs als gevolg. Een keramische binnentegel is dus niet geschikt voor buiten gebruik. Andersom kan wel.

Keramische tegels in de tuin zijn zeer goed aangeslagen en dat is gemakkelijk te verklaren. Genieten en vooral weinig onderhoud prijken bovenaan wensenlijstjes. Dat verklaart het succes van keramische tegels in de tuin. Om te beginnen zijn deze kleurvast, wat inhoudt dat een eenmaal gelegd terras jarenlang mooi blijft en dus niet verkleurt zoals veel andere sierbestratingen. Daarnaast zijn keramische tegels vanwege hun hardheid slijtvast en is het vrijwel onmogelijk dat er krassen op komen. Tevens zijn ze maatvast en niet zwaar.

Keramische tegels
Keramische tegels

Keramische tegels in de tuin

Voor het leggen van keramische tegels buiten in de tuin is het ontzettend belangrijk dat zij op een waterdoorlatende onderlaag komen te liggen. Dit voorkomt dat de tegels bij vorst scheuren of los komen te liggen door het opvriezende water. De waterdoorlatende laag zorgt ervoor dat het vocht, dat zich onder de tegels bevindt, weg kan zakken en tijdens de vorst niet kan uitzetten en de tegels omhoog kan duwen.

Keramische tegels leggen op drainagemortel

Keramische tegels worden gelegd op een zandbed. Nadat dit zandbed met een trilplaat is verdicht, wordt dit geëgaliseerd en vormt dit een ondergrond die voldoende stabiliteit geeft. Op dit zandbed wordt nog drainagemortel aangebracht. Deze drainagemortel zorgt ervoor dat de keramische tegels vast komen te liggen. De open structuur zorgt er bovendien voor dat water kan wegzakken.

Wat is drainagemortel?

Drainagemortel wordt vers aangemaakt tijdens de aanleg van uw terras. Daarvoor wordt fijn split gemengd met een speciaal bindmiddel. Voordat een rij keramische tegels wordt gelegd, wordt dit op het zandbed uitgestort en op hoogte gebracht. Dankzij het fijne split krijgt de onderbouw een open structuur. Dit zorgt er voor dat vocht weg kan onder de keramische tuintegels. Bij vorst zorgt het uitzetten van water dan ook niet voor problemen.

Afwerking van keramische tegels

Nadat de keramische tegels zijn gelegd, worden deze gevoegd net zoals bij tegels binnenshuis. Hierdoor worden de tegels meteen fraai afgewerkt en wordt het oppervlak volledig afgesloten. Onkruid is daarmee voorgoed verleden tijd en het oppervlak is eenvoudig te reinigen. Na het voegen wordt het oppervlak met een spons gereinigd. Resten van het voegen worden verwijderd en u heeft nadien prachtige onderhoudsvriendelijke sierbestrating liggen!

Dankzij de compactheid van het materiaal laten de keramische terrastegels bijna geen vocht en vuil door, trekken niet krom en buigen niet.  Ze slaan ook niet wit uit. Keramische terrastegels zijn onderhoudsvriendelijk en zeer hygiënisch.

Voortuin
Tuinaanleg met paden

Welke materiaalkeuze voor uw terras, oprit of tuinpad

De verschillende soorten sierbestrating hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen waarover wij u kunnen voorlichten. Denk hierbij aan de producteigenschappen, afmetingen, kleur en prijs. Wij hebben hieronder de meest gebruikte sierbestratingen voor u op een rij gezet.

  • Betontegels in alle maten en kleuren met of zonder facet
  • Gebakkenstraat klinkers in diverse kleuren en maten
  • Natuursteen zoals graniet, Chinees hardsteen of leistenen (flagstones)
  • Keramische tegels
  • Trommelstenen
  • Terrastegels

Kleurkeuze van uw sierbestrating

Bij het tuinontwerp wordt de kleur van uw sierbestrating bepaald; deze keuze is van grote invloed voor de sfeer van uw tuin. Vaak wordt gekozen voor natuurlijke grijstinten. Let bij de keuze van terrastegels vooral op lichte of juist donkere tinten. Een lichtgrijze sierbestrating valt meer op en laat een ruimte daardoor groter lijken. Donkere tinten laten een terras kleiner en intiemer lijken.